visie

Hatha-yoga kun je zien als een verzameling handreikingen voor psychische en lichamelijke zelfzorg. Het is een rijke bron van lichaams-, ademhalings-, meditatie-  en ontspannings- oefeningen waarmee je je psychische en lichamelijke gezondheid kunt verbeteren en (meer) evenwicht brengt tussen lichaam en geest.

Bij yoga gaat het niet om presteren. Je oefent jezelf in acceptatie en in het  loslaten van (zelf-) oordelen.

Yoga-oefeningen hebben specifieke uitwerkingen op het lichaam, bijvoorbeeld op je ademhaling,  bloedsomloop, hormoonsysteem, gewrichten, spieren en zenuwstelsel. Yoga kan een verzachtend effect hebben op lichamelijke klachten en je helpen om met (pijn-)klachten om te gaan. Daarnaast leer je door yoga je lichaam beter kennen en daardoor ben je eerder in staat zelf veranderingen aan te brengen, bijvoorbeeld in je houding, je stressniveau of je wijze van ademhalen.

Yoga is voor iedereen, voor alle leeftijden en voor zowel man als vrouw. Toch kies ik ervoor yogasessies speciaal voor vrouwen aan te bieden. Harmoniserende oefeningen die je kunnen ondersteunen in je hormonale cyclus en bekkenbodemoefeningen zijn vast onderdeel van de les.

Yoga gaat, voor mij, bovenal over het mogen loslaten van resultaten en innerlijke dwang; over aandachtig zijn en op ontspannen wijze contact te maken met je (innerlijke) ervaringen. In de sessies die ik aanbied ligt de nadruk dan ook op het aanspreken van je, reeds aanwezige, helende vermogen en innerlijke rijkdom.

Het is mijn wens je te faciliteren daarmee in contact te zijn.